2023. május 19-én Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés korábbi elnöke vezetésével öt tagú delegáció utazott Skóciába. A delegáció tagjai a hétvége során (május 20., 21.) Aberdeenben és Lochgellyben a helyi magyar közösség tagjaival közösen emlékeztek a Nemzeti Összetartozás napjára, kerekasztalon vettek részt az Aberdeen-i Gulyás Étteremben, illetve koszorút helyeztek el a magyar születésű Skóciai Szent Margit sírjánál a Dunfermline-ban található Szent Margit apátságban, a helyi Szent Margit katolikus templom kegyhelyén, továbbá az Edinburgh-i Várkestély Szent Margit kápolnájában.

Potápi Árpád János államtitkár és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés korábbi elnöke vezetésével május 20-án a delegáció nemzetpolitikai kerekasztalon vett részt a helyi magyarság képviselőivel Aberdeenben, a harmadik legnépesebb skóciai városban található és a helyi magyarság természetes találkozási pontjaként is működő Gulyás Étteremben. A 30 éve működő étterem vezetőit, élükön Simon Enricoval, Kálmán László főkonzul elismerő oklevélben részesítette a magyar nemzet gasztronómiai hagyományainak megőrzése és skóciai népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájukért. Az étterem a magyar közösségen túl népszerűségnek örvend a skót vendégek körében is, több szakmai díjat és elismerést kapott az elmúlt években.

 

Szombat délután a delegáció az Aberdeenben megrendezett Nemzeti Összetartozás Napjára emlékező ünnepségen is részt vett, mely esemény során Zapletál Gyöngyi néptánc oktató, helyi közösségi vezető főszervezésében ünnepi néptánc-műsorra került sor. Aberdeenben 2017 óta működik magyar néptánccsoport, amely a fiatalabb és idősebb magyar generációkat összekapcsolva teszi lehetővé, hogy a közösség tagjai együtt emlékezzenek a nemzeti ünnepekre.

Május 21-én délelőtt a delegáció tagjai az 1047-ben Mecseknádasd mellett született Skóciai Szent Margitra, Skócia védőszentjére emlékezve koszorút helyeztek el a Dunfermline-ban található Szent Margit apátságban a szent sírjánál. A közeli Szent Margit katolikus templomban megtartott angol nyelvű misét követően Államtitkár Úr és Elnök Asszony ajándékot adtak át a katolikus közösségnek, illetve köszöntötték a megjelent híveket.

A szentmisét követően a delegáció tagjai koszorút helyeztek el a templom Szent Margit Termében kialakított kegyhelyen, majd Edinburgh-ban koszorút helyeztek el az Edinburgh-i Várkastély Szent Margit kápolnájában.

Május 21-én délután a delegáció tagjai Lochgellybe látogattak, ahol az Edinburgh-i Magyar Keresztény közösség szervezésében megrendezett, a Nemzeti Összetartozás Napjára emlékező, magyar családi napon vettek részt. Az ünnepi eseményen igét hirdetett Sáfrány Zoltán lelkész, Nagy Zétény tanuló pedig skót dudán adta elő a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. Ezt követően beszédet mondott Potápi Árpád János államtitkár úr, illetve Szili Katalin elnök asszony is.