A konzulátus jogi védelmet, ügyvédi tevékenységet nem láthat el, büntetőeljárásban nem biztosíthat védelmet, illetve polgári peres ügyekben nem képviselheti a magyar állampolgárt.


Az Egyesült Királyságban számtalan ügyvéd áll a jogkereső állampolgárok rendelkezésére. Az ügyvédek, ügyvédi irodák alkalmazottainak egy része beszél magyarul, ami segítheti a jogi segítségre szoruló magyar állampolgárokat. Ezen irodák a lenti weboldalon érhetők el.  Hangsúlyozzuk, hogy a konzulátus csak tájékoztató jelleggel ismerteti az adott linket, ugyanakkor sem az abban foglaltak valóságtartalmáért, sem az egyes ügyvédek, ügyvédi irodák tevékenységéért nem vállal felelősséget. A konzulátus konkrét ügyvédet, illetve ügyvédi irodát nem ajánlhat senkinek.  

A magyarul értő ügyvédek, ügyvédi irodák felsorolása az alábbi weboldalon érhető el:
https://www.lawscot.org.uk/find-a-solicitor/

Az oldalon a „Find an individual” fül kiválasztása után a „Show advanced search options” szövegre kattintva a nyelv („language”) választásának lehetősége is megjelenik, ahol a magyar nyelvet ("Hungarian") kiválasztva lehet ügyvédet találni.


Általános jogi kérdésekben hasznos információkat (beleértve az ingyenes tanácsadással foglalkozó szervezetek elérhetőségeit) találnak a skót kormányzat tematikus weboldalán.  Ugyanígy figyelmükbe ajánljuk a Law Society Scotland ill. a Citizens’ Advice Scotland weboldalát.