Hírek

Skóciai Szent Margit zarándoklat

A zarándoklat 2023. november 13-16. között került megrendezésre Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök fővédnöksége mellett, a skóciai Edinburgh, St. Andrews és Dunfermline városokban Skóciai Szent Margit tiszteletére. A zarándoklat első napján Csák János miniszter is részt vett az Edinburgh-i várban található Szent Margit Kápolnában zajló közös imán, majd koszorút helyezett el a kápolnában. Másnap St. Andrews-ban az egyetemi lelkészség közreműködésével a St Margaret of Scotland Lecture keretében Jennifer Newsome Martin amerikai teológus professzor tartott előadást. A nap kiemelt programja a Ft. Leo Cushley Edinburgh-i érsek által celebrált ünnepi szentmise volt a St Andrews-i St Salvator's Chapel épületében. A zarándoklat zárónapján Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vezetésével, illetve Csicsó János atya főszervező, a londoni Magyarok Nagyasszonya Főlelkészség vezetője és Kálmán László főkonzul kíséretében Skóciai Szent Margit sírjához és a nevét viselő templomba látogatott a magyar zarándoklati csoport, ahol koszorúzásra is sor került. A skóciai Dunfermline városában található sírhely meglátogatása alkalmával a város római-katolikus templomában hallgathattak a hívek magyar nyelvű szentmisét.
Tovább

Nemzetpolitikai delegáció Skóciában

2023. május 19-én Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés korábbi elnöke vezetésével öt tagú delegáció utazott Skóciába. A delegáció tagjai a hétvége során (május 20., 21.) Aberdeenben és Lochgellyben a helyi magyar közösség tagjaival közösen emlékeztek a Nemzeti Összetartozás napjára, kerekasztalon vettek részt az Aberdeen-i Gulyás Étteremben, illetve koszorút helyeztek el a magyar születésű Skóciai Szent Margit sírjánál a Dunfermline-ban található Szent Margit apátságban, a helyi Szent Margit katolikus templom kegyhelyén, továbbá az Edinburgh-i Várkestély Szent Margit kápolnájában.

Tovább

Színházi előadás Edinburghban

Kálmán László főkonzul és Szendrei Tibor elsőbeosztott konzul részt vettek a BackStage Art Club Edinburgh által a helyi magyar közösségnek szervezett, teltházas improvizációs színházi előadásán
Tovább